Titel: På balen

Meddelare: Hemmansägare Olof Hägglund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Lunne

I mina unga år spelade jag mycket fiol, och jag spelade på bröllop och balar både här hemma och i grannsocknarna. Men det tog slut på det där tvärhastigt. Jo, det var på det sättet, att jag spelade på en bal, som sjöfolk från ett par skutor ordnat till med. Så fort jag spelat upp en låt och dansen var i gång, kom där in människor, som ingen annan än jag såg. De var mycket snyggt klädda men hade dräkter, som jag aldrig varken förr eller sedan sett - tycktes vara efter något mycket gammalt mod. Så hade de onaturligt långa spetsiga hakor och näsor, och de figurerade och skrattade och syntes ha förfärligt roligt. Så fort musiken tystnade försvann de för att komma tillbaka, då nästa låt spelades upp. Så pågick det hela natten. Jag kan inte förstå annat än att det var själva djävlarna. Detta var sista gången jag spelade på en bal, och jag fick en sådan leda för fiolen, att jag inte mera ville se åt den, och det kom sig visst icke av någon sinnets omvändelse hos mig. Den kom först flera år därefter. Jag hade viserligen druckit något litet den där kvällen, punsch och likör, men inte alls mycket, jag tycktes vara lika klar och redig då som nu.